Το χωριό Βάγια

Η Βάγια (Βάγια, Βάγια) είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία του νησιού. Οι λόφοι σε αυτή τη γωνιά του νησιού είναι καλυμμένοι με πευκοδάσος. Το χωριό έχει ένα γραφικό λιμανάκι με πολλά μικρά χρωματιστά ψαροκάικα. Δίπλα στο λιμάνι στα αριστερά, μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη αμμώδη παραλία και μια μικρότερη στα δεξιά. Από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οι δύο ταβέρνες που βρίσκονται στην παραλία προσφέρουν δωρεάν ξαπλώστρες και ομπρέλες στους πελάτες.

Με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα έχει αποδειχθεί ότι η Βάγια κατοικούνταν και στην αρχαιότητα. Το χωριό δεν έχει πραγματικό κέντρο, αλλά οι κάτοικοι του χωριού επισημαίνουν το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευάς και του Αγίου Σωτήρα ως κεντρικό σημείο. Βρίσκεται στη διασταύρωση δύο μικρών δρόμων, ο ένας οδηγεί στην κεντρική παραλία και ο άλλος σε ένα μέρος που ονομάζεται Τούρλος (με το νησάκι Νησίδα απέναντι), με μια κλειδωμένη πύλη στο τέλος που κλείνει μια υπέροχη δασώδη περιοχή για να το κοινό. Τώρα αποτελεί ελληνική ναυτική βάση, καταλήφθηκε από τους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πώς θα φτάσετε

Στο χωριό μπορείτε να φτάσετε από τον δρόμο που έρχεται από τη Σουβάλα ή από τον δρόμο που έρχεται από την Αίγινα περνώντας από τον Μεσαγρό ή από τον δρόμο που κατηφορίζει από την Αγία Μαρίνα. Υπάρχει λεωφορείο που συνδέει τη Βάγια με τη Σουβάλα και την Αίγινα.

 

 

Υγρότοπος

Δίπλα στη μικρή γέφυρα που βρίσκεται στο τέλος του μικρού δρόμου που κατηφορίζει από το Μπλε Δελφίνι στην παραλία μπορείτε να βρείτε έναν υδροβιότοπο. Υγρότοπος είναι μια περιοχή γης της οποίας το έδαφος είναι κορεσμένο με νερό είτε μόνιμα είτε εποχιακά. Το νερό που βρίσκεται σε αυτόν τον υγρότοπο μπορεί να είναι αλμυρό, γλυκό νερό ή υφάλμυρο. Η χλωρίδα και η πανίδα σε αυτήν την περιοχή διαφέρει. Υπάρχουν άλλοι 2 υγροβιότοποι στο νησί, ένας στον κόλπο της Βλυχάδας δίπλα στην Αγία Μαρίνα και ένας δίπλα στην παραλία του Μαραθώνα. Τα τελευταία χρόνια μια ομάδα ανθρώπων έχει καταφέρει ότι αυτές οι περιοχές είναι πλέον προστατευόμενες περιοχές.

Παραλίες

Η κύρια αμμώδης παραλία της Βαγιάς είναι μια από τις πιο χαλαρωτικές παραλίες του νησιού. Είναι μικρό, έχει ξαπλώστρες με ομπρέλες και δεν είναι ποτέ πολύ απασχολημένο (εκτός από τον μήνα Αύγουστο). Μπορείτε να βρείτε δύο ταβέρνες ακριβώς πάνω στην παραλία. Στη δεξιά πλευρά του λιμανιού της Βαγιάς είναι κρυμμένη μια άλλη αμμώδης παραλία. Στη δυτική κατεύθυνση της κεντρικής παραλίας θα βρείτε διάφορες άλλες μικρές αμμώδεις παραλίες και βραχώδη μέρη όπου μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία και να κολυμπήσετε.

Zorz Sarri

Η Ζορζ Σαρρή είναι μια από τις σημαντικότερες νεοελληνίδες συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας.

Ο Θησαυρός της Βάγιας , το πρώτο της μυθιστόρημα, διαδραματίστηκε στη μεταπολεμική περίοδο και βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά ταφής χρημάτων από Γερμανούς στην περιοχή Βάγια κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς και σε γερμανικές νάρκες που σκότωσαν και ακρωτηρίασαν. αθώους χωρικούς ακόμη και πολλά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου.

Επίσης Τα Στενά Παπουτσιά , (το πέμπτο της βιβλίο) διαδραματίζεται στο χωριό Βάγια, τη δεκαετία του 1930, όπου η Σαρρή πέρασε μερικά από τα παιδικά της καλοκαίρια. Το σπίτι που έμεινε (τώρα εγκαταλελειμμένο και μισογκρεμισμένο), βρίσκεται ακόμα στο χωριό.

Ο Sorz Sarri γεννήθηκε το 1925, εν ζωή και ζει στην Αθήνα. Τα βιβλία της, συμπεριλαμβανομένων παιδικών και βιβλίων για «νεαρούς», έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, τα ρωσικά και τα τουρκικά.

Κάντε κλικ εδώ για περαιτέρω ανάγνωση.

© Powered by BookonCloud